5 tips voor een duurzame garderobe

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 20:48

Een vrouw heeft gemiddeld 170 stuks kleding in haar garderobe. Dat is niet weinig. 

 

Toch kan je jezelf de vraag stellen of 170 kledingstukken in je garderobe bijdragen tot duurzaamheid. Vooral omdat je maar 20 % van deze kledingstukken ( 34 stuks in dit geval) frequent draagt. Dit zijn de kledingstukken waarin je je goed voelt. Die jouw kledingstijl bepalen en die je ook steeds weer opnieuw ! aankoopt als het kledingstuk versleten is.

 

Hoe kan je nu je garderobe duurzamer maken, zodat je je erg bewust bent van wat je koopt, hoe je koopt, waarom je koopt en of je het wel moet aankopen? 

1. Draag je kleding vaker

In de voorbije decennia is ons kledinggedrag erg gewijzigd. Mensen hadden een aantal basics voor in de week. Die erg veel gedragen werden en daarnaast diende het weekend om je op te kleden. Dan kwamen de specials uit je kleerkast.

Nog steeds vind ik dit een erg interessant uitgangspunt. Denk maar aan het schooluniform, werkkledij of uniform op de werkvloer. Dit doe ik voor mezelf ook. Ik heb 4 outfits per seizoen om te gaan werken ( zowel op de winkelvloer als  voor b2b afspraken). Dat zorgt ervoor dat ik eens zoveel zin heb om mezelf op te kleden voor een etentje of feestje. 

 

 

2. Herstel, herstel, herstel!

Te gemakkelijk gooien we kleding weg. En dit terwijl je sokken gewoon kan stoppen. In speciaalzaken is nog steeds stopwol te verkrijgen. Verloren knoopjes kan je aan blouses, broeken en jassen naaien. En zijn ook relatief makkelijk te vinden want alle kledingstukken  hebben knoopjes die op een  label  in de naad van het kledingstuk genaaid zijn. Dikwijls vraag ik me af waarom H&M of ZARA of C&A geen tutorials op hun websites hebben staan waarin ze laten zien hoe je een knoop aan een kledingstuk naait? Hoe rendeert anders de investering van al die reserveknoopjes in hun kledingstukken?

3. Zorg voor kleding

Voor velen zijn wasinstructies als hiërogliefen. Leuke tekentjes en verder niets. Maar als je de wasinstructies volgt dan bewijs je je kledingstuk een dienst. Wat ook helpt is hoe je je kledingstuk opbergt. Is het beter dat je blouse hangt of niet? Ook dat verlengt de levensduur van je kledingstuk. 

 

4. Ruilen en lenen

Ben je helemaal weg van een uberleuk jasje maar zijn de combinatiemogelijkheden met je basiskledingstukken beperkt? Leen het dan voor een bepaalde gelegenheid. Van je beste vriendin, je moeder, je zus of dochter. Of heb je toch die jeans net een maat te ruim gekocht? Wellicht kan je de jeans ruilen voor een ander kledingstuk van bekenden. 

Het grappige is dat we dit erg snel doen met stukken kinderkleding, maar voor jezelf doe je dit misschien niet. Terwijl je net je kinderen ook enthousiast krijgt voor deze manier van shoppen als je het zelf ook doet. 

 

5. Zelf maken!

Natuurlijk kan je kleding zelf maken. Met de naaimachine, door te breien of haken. Het is misschien een raar idee om je eigen gemaakte kleding te dragen, maar je hebt wat unieks. En ja, al doende leert men. Dus je eerste zelfgemaakte kledingstuk zal geen hoogvlieger zijn. En daarna word je  alleen maar beter in kleding zelf maken,

 

En als je dan je zelf gemaakte kledingstuk vaak draagt, hersteld, verzorgd en ruilt of leent... 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.